Пошук статті
Кількість користувачів
Сьогодні : 42
За місяць : 1224
Кількість
статей : 980
А
Б
В
Г
Д
Е
Є
Ж
З
И
І
Й
Ї
К
Л
М
Н
О
П
Р
С
Т
У
Ф
Х
Ц
Ч
Ш
Щ
Ю
Я
Бальцер Анатолій Іванович
Рубрики : Персоналії
Бальцер Анатолій Іванович

image

Бáльцер Анатолій Іванович [21.02.1922, м. Запоріжжя – 25.05.1997, там само] – культурний та громадський діяч, організатор бібліотечної справи в Запорізькому регіоні, директор Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки (1961–1982).

Походив з робітничої родини.  Батько А. Бальцера, працівник заводу «Інтернаціонал», загинув у катівнях НКВС у 1937 р. (реабілітований у 1989-му), згодом було заарештовано й матір. Два їхніх сини опинилися в дитбудинках, зокрема, Анатолій потрапив до м. Дніпропетровська (нині – м. Дніпро). Через декілька місяців матір звільнили з-під арешту і їй удалося забрати дітей додому, проте тривалий час вона залишалася безробітною як дружина ворога народу. Тому Анатолій заради виживання сім’ї ще школярем пішов працювати слюсарем на заводи ім. Войкова та «Комунар», а вечорами навчався в середній школі робітничої молоді, яку закінчив із відзнакою в 1940 р. Того ж року вступив до Запорізького інституту сільгоспмашинобудування (нині – Національний університет «Запорізька політехніка»), де встиг закінчити перший курс.

У 1941–1946 рр. перебував у лавах Червоної армії. Воював рядовим піхотинцем, командиром взводу 758-го винищувального протитанкового артполку на Південно-Західному і 2-му Прибалтійському фронтах, брав участь у боях під Харковом, Воронежем, на Псковщині та в Прибалтиці. Тричі поранений. У 1943 р. у званні молодшого лейтенанта закінчив Харківське артилерійське училище, що базувалося у м. Фергані. Нагороджений орденом Вітчизняної війни I та II ступенів, медаллю «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 рр.» та ін.

Після демобілізації поновив навчання в інституті, але невдовзі через важкі матеріальні умови був змушений покинути виш і в 1947 р. влаштувався до Запорізької обласної бібліотеки імені О. М. Горького, де працював на посадах молодшого бібліотекаря, бібліографа. Того ж року вступив на заочне відділення Харківського бібліотечного інституту (нині – Харківська державна академія культури), після закінчення якого (1951) відразу був призначений  завідувачем довідково-бібліографічного відділу.

На цій посаді А. Бальцер зробив вагомий внесок у практичний розвиток бібліографії в Україні. Брав діяльну участь у теоретичній постановці та практичному розв’язанні проблем удосконалення системи довідково-бібліографічного обслуговування читачів і створення відповідного апарату, визначенні пріоритетних напрямів цієї роботи в обласних та районних бібліотеках, налагодив видавничу діяльність відділу та профільне інформаційне обслуговування працівників науки і промисловості області. Ініціював створення об’єднання бібліографів різних бібліотек Запоріжжя. Друкував статті у фаховій періодиці, брав участь в обговоренні та рецензуванні бібліографічних посібників і підручників, у роботі республіканських та всесоюзних нарад бібліографів.

Спеціалізувався також як бібліограф-краєзнавець: удосконалив структуру зведеного каталогу краєзнавчої літератури обласної книгозбірні та відповідних картотек районних бібліотек; доклав багато зусиль до комплектування фонду ОУНБ цінними краєзнавчими виданнями дореволюційного і радянського періодів, у т. ч. творами О. Афанасьєва-Чужбинського, Я. Новицького, А. Скальковського, Д. Яворницького (задля цього під час відпусток їздив південними областями і відшукував рідкісні книги); займався редагуванням видань краєзнавчої тематики.

Згодом А. Бальцера призначили заступником директора, а в 1961 р. – директором обласної бібліотеки. Заклад очолював понад 20 років, до 1982 р., і за цей період зарекомендував себе здібним організатором і досвідченим практиком бібліотечно-бібліографічної справи, талановитим педагогом і новатором.

А. Бальцер вирізнявся глибокими практичними знаннями, які вміло застосовував у бібліотечній справі. За його ініціативою у 1965 р. бібліотеки Запорізької області вперше в Україні організували масове «Свято книги», яке надалі набуло поширення серед бібліотек інших областей. Багато уваги приділяв створенню для користувачів зручних умов роботи з літературою, покращенню їх обслуговування. З цією метою в ОУНБ послідовно були створені нові спеціалізовані підрозділи: відділ обслуговування спеціалістів сільського господарства (1963), відділ літератури іноземними мовами (1974), відділ мистецтв (1978), сектор краєзнавчої літератури при довідково-бібліографічному відділі (1979), сектор інформації з питань культури та мистецтва (1980). Патентно-технічний відділ перетворено на відділ технічної літератури (1978).

Попри велику завантаженість адміністративною, організаторською роботою, А. Бальцер цікавився новинами і новаціями бібліотечного життя, брав активну участь у різноманітних бібліотечних заходах, виступав на наукових конференціях та професійних нарадах у Москві, Києві, Харкові, Одесі та  інших містах. Був одним із трьох директорів обласних бібліотек від України, запрошених у липні 1962 р. на святкування 100-річчя Державної бібліотеки СРСР ім. В. І. Леніна (нині – Російська державна бібліотека).

 Популяризуючи діяльність бібліотек краю та загострюючи увагу на їх проблемах, регулярно виступав на радіо і телебаченні, опублікував у фахових збірниках, журналах та у запорізьких газетах понад 40 статей. Значну увагу приділяв редагуванню видань обласної бібліотеки, домагаючись підвищення їхньої інформативності.

Одним із перших в Україні і першим на Запоріжжі розпочав дослідницьку роботу з вивчення історії бібліотечної справи, насамперед історії Запорізької ОУНБ. У 2002 р., вже після смерті А. Бальцера, вийшла друком його книга «На службі народові», в якій простежено діяльність Запорізької ОУНБ від дня її започаткування, висвітлено персоніфікований внесок у бібліотечну справу провідних працівників ОУНБ.

Власним практичним досвідом А. Бальцер щиро ділився з молодими працівниками ОУНБ та бібліотек краю, студентами Мелітопольського культосвітнього училища (нині –  Мелітопольський фаховий коледж культури і мистецтв), інститутів культури, які проходили виробничу практику в ОУНБ.

Понад 10 років напруженої праці віддав спорудженню для Запорізької ОУНБ нової будівлі, адже  ростання фонду книгозбірні, збільшення кількості користувачів, кадрів та обсягів роботи вимагали невідкладного вирішення цього питання. Спільно з архітектором Л. Гольдштейном брав участь у проєктуванні будівлі та її приміщень з урахуванням функцій, притаманних суто бібліотеці. Попри численні труднощі, пов’язані з будівництвом та його фінансуванням, завдяки великому авторитету А. Бальцера, який зумів заручитися підтримкою тодішнього керівництва області, нова простора споруда бібліотеки, що стала окрасою головної вулиці Запоріжжя, 22 грудня 1977 р. відчинила свої двері для відвідувачів.

Свою подвижницьку 35-річну бібліотечну працю А. Бальцер афористично сформулював в одній зі своїх книжок: «Я зробив, що міг, а хто може, хай зробить краще».

Сумлінну працю одного з провідних бібліотечних фахівців України 1950–1970-х рр. було відзначено почесними грамотами союзних, республіканських, обласних органів влади та управління, знаками «За відмінну роботу», «Пропагандист книги» та ін.

З виходом на пенсію (1982) А. Бальцер не поривав зв’язків із колективом ОУНБ. Три роки він допомагав настановами своїй талановитій учениці та наступниці на директорській посаді І. Степаненко, продовжував досліджувати історію бібліотечної справи Запорізького краю, написав спогади про своє життя в роки війни та про бібліотечну роботу.

У 1998 р. за ініціативою Запорізької бібліотечної асоціації Запорізький обласний фонд культури заснував щорічну обласну премію імені А. Бальцера «За розвиток бібліотечної справи», якою нагороджують кращих бібліотекарів краю.

 

Твори  

Организация справочно-библиографического обслуживания / А. Бальцер // Пропаганда технической литературы в библиотеках. – Москва : Гос. б-ка им. В. И. Ленина, 1956. – С. 132–133.

Бібліографічне обслуговування працівників промисловості / А. Бальцер // Технічну книгу – в маси. – Харків, 1957. – С. 20–28.

О картотеках / А. И. Бальцер // Библиотекарь. – 1958. – № 3. – С. 65–66.

Скарби бібліотеки – на службу народу  / А. Бальцер // Сіячі добра. – Запоріжжя : Кн.-газ. вид-во, 1961. – С. 3–7.

Очаг просвещения народа : Обл. науч. б-ке им. А. М. Горького – 75 лет / А. Бальцер // Индустр. Запорожье. – 1980. – 13 янв. – С. 3;.

Важлива ділянка роботи / А. Бальцер // Бібліотека. – Київ : Мистецтво, 1980. – С. 15–25.

За Пушкіна! : (спогади учасника війни) / А. Бальцер // Ми йшли до тебе, Перемого! / упоряд. А. М. Хорунжий ; ред. П. А. Загребельний [та ін.]. – Київ, 1985. – Вип. 2. – С. 114–119.

О боях-пожарищах, о друзьях-товарищах…: Боевой путь 758-го Режицкого ордена Александра Невского Армейского истребительно-противотанкового артиллерийского полка / А. Бальцер. – Запорожье, 1985. – 161 с. – Машинопис.

На службі народові : нарис з історії Запоріз. обл. універс. наук. б-ки імені О. М. Горького (1905–1999 рр.) / А. Бальцер. – Запоріжжя : Поліграф, 2002. – 82 с. – (До 80-річчя від дня народження).

 

Джерела  

Жук В.  Анатолій Іванович Бальцер / Валентина Жук // Бібліотекознавство та бібліографія. – Харків, 1972. – Вип. 13. – С. 121–123.

Сушко К. Поруч з книгами / К. Сушко // Комсом. Запоріжжя. – 1979. – 22 берез.

А. І. Бальцер : [список літератури] / Обл. упр. культури ; ОУНБ ім. О. М. Горького. – Запоріжжя : [б. в.], 1982. – 8 с. – (Кращі люди бібліотечної справи ; вип. 1).

Иваненко П. Анатолий Бальцер и его три дома / П. Иваненко // Наше время. – 1998. – 23 апр. – С. 10.

 Кто есть кто в библиотечно-информационной сфере России и СНГ : справочник / М-во науки и технологий РФ, Гос. публ. науч.-техн. б-ка России ; [отв. за вып. Ю. В. Юров].- Изд. 4-е, доп. и испр. -– Москва : ГПНТБ России, 2000. – 438 c. – Про А. Бальцера: с. 341.

Бальцер Анатолій Іванович (1922–1997) // Бальцер А. І. На службі народові : нарис з історії Запоріз. обл. універс. наук. б-ки ім. О. М. Горького (1905–1999 рр.). – Запоріжжя : Поліграф, 2002. – С. 79–80.

[21 лютого – 80 років від дня народження А. Бальцера] // Знаменні та пам'ятні дати Запоріжжя на 2002 рік : календар і короткі бібліогр. списки / Упр. культури ЗОДА; ОУНБ ім. О. М. Горького ; упоряд. В. Шершньова, Л. О. Бєляєва ; відп. за вип. О. Л. Ізюмова]. – Запоріжжя : Поліграф, 2001. – С. 28–30.

Нагорна Г. Його покликання – любов до книги / Г. Нагорна // Бібл. планета. – 2002. – № 4. – С. 18–19 ; Созвездие. – 2001. – № 5. – С. 36–37.

Інна Павлівна Степаненко: «Я люблю свою роботу, свою професію» : бібліогр. список / ОУНБ імені О. М. Горького ; уклад. Г. М. Нагорна. - Запоріжжя : Поліграф, 2003. – 36 с. – Про А. Бальцера: с. 3, 6, 9.

Бібліотека: роки, люди, долі : зб. нарисів та фотодокументів / КЗ «Запоріз. обл. універс. наук. б-ка ім. О. М. Горького» Запоріз. обл. ради ; [відп. за вип., уклад. та ред. І. П. Степаненко]. – Запоріжжя : АА Тандем, 2010. – Вип. 1. – 99 с. – Про А. Бальцера: с. 3, 4, 7, 8, 15, 16, 40, 45–48, 51, 53, 73, 87.

Книга пам`яті України. Переможці. Запорізька область. Т. 22 / гол. ред. і упоряд. Сльота В. П. – Запоріжжя : Дике Поле, 2010. – 512 с. –  Про А. Бальцера: с. 37.

Бібліотека: роки, люди, долі : зб. нарисів та фотодокументів / КЗ «Запоріз. обл. універс. наук. б-ка ім. О. М. Горького» Запоріз. обл. ради ; [відп. за вип., уклад. та ред. І. П. Степаненко]. – Запоріжжя : АА Тандем, 2012. – Вип. 2. – 95 с. – Про А. Бальцера: с. 6, 13, 18, 21, 33, 40, 41, 55, 57, 59, 60, 61, 63, 76.

Бібліотека: роки, люди, долі : зб. нарисів, іст. першоджерел та фотодокументів / КЗ «Запоріз. обл. універс. наук. б-ка ім. О. М. Горького» Запоріз. обл. ради ; [відп. за вип., уклад. та ред. І. П. Степаненко]. – Запоріжжя, 2012. – Вип. 3. – 103 с. – Про А. Бальцера]: с. 4, 5, 7, 10, 11, 12, 16, 43, 44, 69, 70, 85.

Бібліотека: роки, люди, долі : зб. нарисів та фотодокументів / КЗ «Запоріз. обл. універс. наук. б-ка ім. О. М. Горького» Запоріз. обл. ради ; [відп. за вип., уклад. та ред. І. П. Степаненко]. – Запоріжжя : ВАЛПІС, 2014. – Вип. 4. – 159 с. – Про А.  Бальцера: с. 3–5, 7, 11, 16, 18, 24, 61, 74, 75, 81, 86, 92.

Інна Павлівна Степаненко : біобібліогр. покажч. / КЗ « Запоріз. обл. універс. наук. б-ка ім. О. М. Горького» Запоріз. обл. ради ; [уклад.: Т. Палівода, М. Маслова, Г. Мацієвська ; відп. за вип. О. Волкова]. – Запоріжжя : СТАТУС, 2018. – 104 с., 8 с. іл. – Про А. Бальцера: с. 39, 50, 223, 230.

 

————————————————

Шевченко В. І. Анатолій Бальцер: відомий і невідомий  

Нагорна Ганна Миколаївна
Статтю створено : 07.11.2019
Останній раз редаговано : 10.12.2020